فهرست مطالب

نوآوری های مدیریت آموزشی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1392)

فصلنامه نوآوری های مدیریت آموزشی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • دکتر سیدمحمد میرکمالی، ابراهیم مزاری، کبری خباره صفحه 7
    پژوهش حاضر با هدف تبیین نقش خلاقیت در گرایش به نوآوری سازمانی کارکنان دانشگاه بیرجند انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و همبستگی، از نوع مدل یابی معادله های ساختاری است. جامعه آماری پژوهش، کلیه کارکنان ستادی/ پشتیبانی و کارکنان دانشکده های دانشگاه بیرجند به تعداد 414 نفر بوده که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با اختصاص متناسب و فرمول نمونه گیری کوکران، حجم نمونه 162 نفر تعیین شد. از پرسش نامه خلاقیت با پایایی (89/0=α) و گرایش به نوآوری سازمانی با پایایی (91/0=α) برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها، براساس سوال ها و با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی، تحلیل همبستگی، رگرسیون گام به گام، بررسی میانگین متغیرها و مولفه های آنان و مدل یابی معادله های ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد، خلاقیت کارکنان در 5/39 درصد موارد نسبتا مطلوب و در 5/60 درصد موارد نامطلوب و نوآوری سازمانی نیز در 8/6 درصد آنان مطلوب، 1/69 درصد نسبتا مطلوب و در 1/24 درصد موارد نامطلوب بود. تحلیل همبستگی نشان داد، خلاقیت با گرایش به نوآوری سازمانی و مولفه های آن رابطه مثبت و معناداری دارد. پیچیدگی، تشنه دانستن بودن و برخورد با واقعیت به عنوان مولفه های خلاقیت، با گرایش به نوآوری سازمانی همبستگی چند گانه داشته و 38 درصد از تغییرات آن را پیش بینی می نمایند. مدل یابی معادله های ساختاری نیز نشان داد، خلاقیت با مقدار ضریب مسیر (77/0=γ) بر گرایش به نوآوری سازمانی تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: خلاقیت، گرایش به نوآوری سازمانی، نوآوری تولیدی، نوآوری فرایندی، نوآوری اداری، دانشگاه بیرجند
  • دکتر فتاح ناظم، آناهیتا معدنکار صفحه 24
    هدف اساسی پژوهش حاضر ارائه الگوی ساختاری برای مدیریت دانش براساس کیفیت زندگی کاری در بانک تجارت است. جامعه آماری این پژوهش را مدیران و کارکنان بانک تجارت شهر تهران تشکیل می دهند. با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای و طبقه ای تعداد 600 کارمند از 2580 کارمند در تهران انتخاب شدند. ابزار سنجش عبارت بود از پرسش نامه های مدیریت دانش سالیس و جونز (2002)که مشتمل بر 42 سوال می باشد که دارای 98/0 و پرسش نامه کیفیت زندگی کاری والتون (1973) شامل 29 سوال که دارای 93/0 می باشد، توسط کارکنان بانک تجارت اجرا شد. نتایج حاصل از روش تحلیل مسیر نشان داد که: 1) مدل ارائه شده از برازش مطلوبی برخوردار است. 2) ابعاد کیفیت زندگی کاری بر مدیریت دانش اثر مستقیم و مثبت دارد. 3) عامل تامین فرصت رشد و امنیت مداوم و قانون گرایی در سازمان که از ابعاد کیفیت زندگی کاری است، بر مدیریت دانش بیشترین تاثیر را دارند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کیفیت زندگی کاری، بانک تجارت
  • دکتر محمدرحیم رسولی آزاد، پریسا احمدی صفحه 34
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه بین جو سازمانی کتابخانه ها و روحیه کارآفرینی کتابداران کتابخانه های دانشگاهی شهر شیراز در سال 91-90 انجام شده است. روش پژوهش با توجه به ماهیت تحقیق، تحلیلی و از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل 106 نفر کتابداران شاغل در کتابخانه ها و مراکز دانشگاهی زیر نظر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در شهر شیراز بوده است. به منظور گردآوری داده ها از دو پرسش نامه جو سازمانی 2(OCDQ) و پرسش نامه سنجش ویژگی های شخصیتی کارآفرینان استفاده شده است. ضریب پایایی پرسش نامه ها به ترتیب 83/0 و 89/0 برآورد شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و از طریق نرم افزارSPSS نسخه 19 و به کمک آزمون آماری T یک جمعیتی، آزمون T برای گروه های مستقل، آزمون F، آزمون دانکن و ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که میان جوسازمانی و روحیه کارآفرینی در سطح 1 درصد (01/0> PR) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. در میان شاخص های جو سازمانی (روحیه، صمیمیت، علاقه مندی، مزاحمت، تاکید بر تولید، فاصله گیری، نفوذ و مراعات) فقط شاخص علاقه مندی، در سطح 1 درصد، رابطه معناداری را با روحیه کارآفرینی نشان می دهد. از میان شاخص های روحیه کارآفرینی (نیاز به موفقیت، خلاقیت، کانون کنترل درونی، ریسک پذیری، تحمل ابهام) تنها شاخص خلاقیت رابطه معناداری را در سطح (01/0 >PR ) 1 درصد با جوسازمانی نشان می دهد. از میان مشخصات جمعیت شناختی (جنسیت، سن، سابقه، مدرک و رشته تحصیلی) هیچ گونه رابطه معناداری با روحیه کارآفرینی و جوسازمانی مشاهده نشد. میانگین شاخص های روحیه کارآفرینی (نیاز به موفقیت، خلاقیت، ریسک پذیری، کانون کنترل درونی، تحمل ابهام) بیشتر از حد متوسط است.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، روحیه کارآفرینی، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران، شیراز
  • دکتر نیما شهیدی، سیروس حدادنیا صفحه 55
    هدف عمده این پژوهش، ارائه الگوی ساختاری برای رابطه بین خودکارآمدی، شایستگی ها و جایگاه استادان در منطقه یک دانشگاه آزاد اسلامی با مدیریت کلاسآنان بود. جامعه آماری پژوهش شامل 2181 نفر اعضای هیئت علمی واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی منطقه یک بودند که از بین آنها با روش نمونه گیری تصادفی از نوع خوشه ای طبقه ای تعداد 436 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری پژوهش شامل پرسشنامه محقق ساخته مدیریت کلاس با 35 عبارت در مقیاس لیکرت و آلفای کرونباخ791/0، پرسشنامه محقق ساخته ارزیابی جایگاه استادان در دانشگاه با 6 عبارت و آلفای کرونباخ 824/0، و پرسشنامه خودکارآمدی معلمان شوارتزر و همکاران (1999) و پرسشنامه محقق ساخته سنجش شایستگی های استادان با 13 عبارت و ضریب آلفای کرونباخ 866/0 بود. در این پژوهش برای مشخص کردن سهم عوامل خودکارآمدی، شایستگی ها و جایگاه استادان بر مدیریت کلاس از مدل سازی معادلات ساختاری بهره گرفته شد. نتایج نشان دادند که خودکارآمدی با ضریب 37/0 و جایگاه استادان با 09/0 و شایستگی های استادان با 24/0 به صورت مستقیم مثبت و معناداری بامدیریت کلاس رابطه دارند. همچنین ارتباط متقابل مثبت و معناداری بین جایگاه استادان و خودکارآمدی آنان با ضریب 15/0، خودکارآمدی و شایستگی ها 28/0؛ و جایگاه استادان و شایستگی ها 32/0 بود.
    کلیدواژگان: خودکارآمدی، شایستگی ها، جایگاه استادان، مدیریت کلاس
  • مهنوش جهانشاهی، دکتر محمود قربانی، دکتر فریمان ابراهیم زاده صفحه 71
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین عدالت رویه ای و اثربخشی سازمانی در مراکز آموزش عالی شهر بجنورد انجام پذیرفته است، روش تحقیق پیمایشی و ابزار پژوهش شامل پرسش نامه استاندارد عدالت سازمانی نیهوف و مورفن1 و پرسش نامه استاندارد اثربخشی سازمانی پارسونز2 بهره گرفته شده است. روایی آنها تایید و پایایی آنها با استفاده از آزمون کرونباخ به ترتیب 81% و 89% به دست آمده است. جامعه مورد مطالعه که تعداد آنان 862 نفر است، شامل دو زیر جامعه 1- اعضای هیات علمی؛ 2- کارکنان امور اداری، کلیه مراکز آموزش عالی شهر بجنوردکه سال 1390 در وضعیت استخدامی فعال بوده اند بوده است. نمونه آماری این تحقیق شامل 286 نفر بر طبق جدول مورگان از کارکنان مراکز آموزش عالی شهر بجنورد بوده است.که براساس روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده است، با انجام آزمون های همبستگی و خروجی لیزرل3 فرضیه اصلی این پژوهش در سطح اطمینان 99% مورد تایید قرار گرفت. هم چنین بین مولفه های عدالت رویه ای یعنی اصول مبتنی بر استاندارد بودن اخلاقی عدالت رویه ای و جلوگیری از تعصب و غرض ورزی عدالت رویه ای و توانایی اصلاح عدالت رویه ای با اثربخشی سازمانی، مشخص گردید در سطح اطمینان 99 % رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: عدالت رویه ای، اثربخشی سازمانی، مراکز آموزش عالی
  • مریم صفابخش، دکتر مهدی شریعتمداری، دکتر رکسانا نصیری علی آبادی صفحه 86
    هدف این پژوهش، بررسی رابطه رهبری معنوی با یادگیری سازمانی در بین معلمان مدارس متوسطه شهر تهران بوده است. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه ی معلمان مدارس متوسطه شهر تهران است، حجم نمونه براساس جدول مورگان (460 نفر) انتخاب شدند. هم چنین با در نظر گرفتن پدیده افت آزمودنی حجم نمونه 600 نفر در نظر گرفته شد. زیرا چنان چه با مشکل افت نمونه مواجه شدیم حجم نمونه مورد نظر با حجم نمونه واقعی تفاوت چندانی نداشته باشد. در این پژوهش روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای انجام شد. روش جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه رهبری معنوی (فرای1) و یادگیری سازمانی (نیف2) مورد استفاده قرار گرفت و بر روی نمونه مورد نظر اجرا شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار، واریانس و نمودار و...) و به منظور آزمون سوال های پژوهش از آمار استنباطی (از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغییری) استفاده شد. نتایج نشان داد: که بین رهبری معنوی با یادگیری سازمانی دربین معلمان مدارس متوسطه شهر تهران رابطه معناداری وجود دارد. هم چنین مولفه های رهبری معنوی پیش بینی کننده معناداری برای متغیر یادگیری سازمانی بود.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، یادگیری سازمانی، معلمان، مدارس متوسطه
  • محمدرضا صفاریان، جمال عاشوری، فاطمه حاجی اربابی، محمد عاشوری صفحه 102
    امروزه در روش های نوین مدیریت به ویژگی ها و تفاوت های فردی یادگیرندگان توجه میشود. از مهمترین آنها می توان به سبک های یادگیری، ساختار هدف های ادراک شده و هوش معنوی اشاره کرد. این پژوهش با هدف بررسی روابط سبک های یادگیری (تجربه عینی، مشاهده تاملی، مفهوم سازی انتزاعی و آزمایشگری فعال)، ساختار هدف های ادراک شده کلاس (ساختار هدف های تبحری، عملکردگرا و اجتناب از عملکرد) و هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی به منظور مدیریت نوین کلاس انجام شد. جامعه آماری شامل همه دانشجویان رشته های زبان انگلیسی، آموزش ابتدایی و مطالعه خانواده دانشگاه آزاد اسلامی واحد مشهد بودند. برای انجام دادن این پژوهش 180 دانشجو (117 دختر و 63 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. همه آنها پرسش نامه سبک های یادگیری (کلب1، 1985)، پرسش نامه ساختار هدف های ادراک شده کلاس (میگلی2 و همکاران، 1997) و پرسشنامه هوش معنوی (عبداله زاده و همکاران، 1388) را تکمیل کردند. یافته ها نشان داد که میان مشاهده تاملی، مفهوم سازی انتزاعی، ساختار هدف تبحری کلاس و هوش معنوی با پیشرفت تحصیلی رابطه مثبت و معنادار و میان تجربه عینی با پیشرفت تحصیلی رابطه منفی و معنادار داشتند. مفهوم سازی انتزاعی، تجربه عینی و هوش معنوی در یک مدل توانستند 26 درصد از واریانس پیشرفت تحصیلی را پیش بینی کنند و نیز سهم مفهوم سازی انتزاعی در پیش بینی پیشرفت تحصیلی بیش از سایر متغیرها بود. بنابراین برای مدیریت بهتر کلاس و افزایش پیشرفت تحصیلی نخست باید به آموزش مفهوم سازی، سپس به آموزش تجربه عینی و در نهایت به هوش معنوی دانشجویان تاکید کرد.
    کلیدواژگان: سبک های یادگیری، ساختار هدف های ادراک شده کلاس، هوش معنوی، پیشرفت تحصیلی، مدیریت نوین
  • مریم ملکی، فاطمه پسندیده، شادیه امیرزاده صفحه 118
    پژوهش حاضر با هدف تحلیل رابطه بین هوش سازمانی و تعهد سازمانی دبیران دبیرستان های شهر مشهد انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری شامل تمام دبیران زن و مرد مقطع متوسطه دبیرستان های شهر مشهد است. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی و مورگان 242 نفر می باشد. روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. جهت جمع آوری داده ها از پرسش نامه استاندارد هوش سازمانی آلبرختو پرسش نامه تعهد سازمانی آلن و می یر استفاده گردید که ضریب پایایی پرسش نامه ها به ترتیب 94% و 77% برآورد شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک راهه و هم چنین الگوی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که بین هوش سازمانی و تعهد سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. هم چنین بین ابعاد هوش سازمانی (چشم انداز استراتژیک، اعتقاد به سرنوشت مشترک، عملکردکارکنان درخصوص میل به تغییر، روحیهکارکنان، شاخص اتحاد و توافق، کاربرد دانش و برخورد مدیران) در رابطه با عملکردکارکنان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، تعهد سازمانی، تعهد عاطفی، تعهد مستمر، تعهد هنجاری، دبیران مقطع متوسطه، دبیرستان های مشهد
|
  • Page 7
    This study aimed at investigating the role of creativity on employee's tendency to organizational innovation at Birjand University. Research method was Descriptive and correlational with structural equation modeling type. The population of the study, all staff /support staff of the University of Birjand included 414 people. Using stratified sampling with proportional allocation formula of Cochran sampling, the sample size was set as 162. Creativity questionnaire with reliability of 0/89 and tendency to organizational innovation questionnaire with reliability of 0/91 are used for data collection. Data was analyzed based on questions and using confirmatory factor analysis, correlation analysis, stepwise regression, and the mean of the variables and their components and structural equation modeling. Results showed that employee's creativity in %39.5 of cases almost desirable and 60/5 percent was unfavorable. Tendency to organizational innovation was in the 6/8 percent of cases favorable, 69/1 percent almost desirable, and in 24/1 percent were unfavorable. Correlation analysis also showed that creativity and tendency to organizational innovation with its components had a positive and significant relationship. Complexity, desire to know, and dealing with reality, as components of creativity, had multiple correlation with tendency to organizational innovation and %38 of their changes are anticipated. Structural equation modeling showed creativity with the path coefficient (γ=0/77) influencing on tendency to organizational innovation.
    Keywords: Creativity, tendency to organizational innovation, productive innovation, process innovation, administrative innovation, employees
  • Page 24
    The purpose of the present study was to provide a structural model for knowledge management in banks based on quality of work life in Tejarat bank in Iran. The population of the research included all the employees of Tejarat Banks located in Tehran, the capital city of Iran. Hence, 600 employees were selected using stratified and cluster random sampling. The instruments used were two questionnaires: (a) Abili’s (2010) 24-item questionnaire measuring social capital with Cronbach Alpha of 0.98, and (b) Walton’s (1973) 29-item quality of work life questionnaire with Cronbach Alpha of 0.93. The results of path analysis using LISREL software indicated that: (a) This model is a good fit, (b) QWL has a direct positive impact on knowledge management, and (c) Providing the opportunity for continued growth and Security Act in the orientation of QWL which has the greatest impact on knowledge management .
    Keywords: quality of work life, knowledge management
  • Page 34
    The main purpose of this study was to investigate the relationship between organizational climate and the spirit of entrepreneurship among librarians of academic libraries of Shiraz. The research method was of analytical and correlational type. The sample include the librarians and information professionals who are working in the governmental universities which are depended on shiraz ministry of science state universities of shiraz. For gathering data, two questionnaires of organizational atmosphere (OCDQ) and researcher-made questionnaire the spirit of entrepreneurship were used. Reliability coefficients of the questionnaires were 0/83 and 0/89. Two levels of inferential and descriptive statistics by the use of SPSS 19 software have been performed to analyze the data. The results showed that: There was significant relation between organizational climate and the spirit of entrepreneurship at P
    Keywords: Organizational Climate, Entrepreneurial Spirit, Academic Libraries, Librarians, shiraz
  • Page 55
    The main purpose of this research was developing a structural model for investigating the relationship among self-efficacy, competencies and position of faculty members in Islamic Azad University (zone one) with their classroom management. 436 out of 2181 faculty members were selected through stratified random sampling and based on Morgan table .A researcher-made questionnaire for assessing classroom management with 35 statements (chronbach alpha= 0.791), a questionnaire for assessing the position of professors in universities with 6 statements (chronbach alpha = 0.824), a researcher made questionnaire with 13 statements for assessing competencies (chronbach alpha = 0.866) and Schwartzer et al.’s questionnaire for assessing self- efficacy of faculty members were used to conduct this research. Multiple regression and Structural equation modeling were used to specify the portion of factors in classroom management. The results showed that self-efficacy (0.37), Competencies (0.24) and positions of professors (0.09) had a positive, direct and significant relationship with classroom management. Also self-efficacy and positions of professors had a significant relationship with 0.15, the relationship between self-efficacy and competencies was 0.28, and the relationship between positions of professors and competencies was 0.32.
    Keywords: self, efficacy, positions of professors, competencies, classroom management, faculty members
  • Page 71
    In this study, the purpose is to survey the relationship between procedural justice and organizational efficacy in higher education institutes in Bojnourd. The research methodology was based on mapping studies and the research tools were the standard questionnaires of the organizational justice Niehoff-Morfen and Parson's organizational efficacy. Their validity was confirmed and their reliability was measured through Cronbach test as 81% and 89% respectively. The statistical population (862) was divided into two subgroups: 1. Academic board members. 2. All recruited office staff in higher education institutes of Bojnourd. Samples were (286) randomized based on Morgan Table from the classified recruited employees of higher education institutes in Bojnourd. The results of Tests of Solidarity and Lisrel output showed that main hypothesis was confirmed with 99% reliability by using correlation tests. There is also a significant relationship between procedural justice components, namely standardized morality of procedural justice, avoiding bias and prejudice in procedural justice, and adjustability in procedural justice with organizational efficacy by 99% reliability.
    Keywords: procedural justice, organizational efficacy, higher education institutes
  • Page 86
    The purpose of this study was to investigate the relationship between spiritual leadership and organizational learning of teachers in secondary schools in Tehran.460 secondary school Teacher's in Tehran were selected based on Them organ table to participate in this study. However, considering the effete of small sample size, 600 subjects were selected as the sample, and random cluster sampling was used for their selection. Data collection was done through spiritual leadership (Fry) and organizational learning (Naïf) questionnaires. Both descriptive statistics and inferential statistics (Pearson product correlation and multivariate regression analysis) were used for data analysis. The results indicated that there was a significant leadership between the teacher's spiritual leadership and organizational learning. Moreover, spiritual leadership was proved to be a significant predictor for the variable "organization learning".
  • Page 102
    Nowadays attention is paid to individual differences in modern methods of management, some of which are Learning Style, Perceived Classroom Goals Structure, and Spiritual Intelligence. This research aimed at investigating the relationship between learning styles (concrete experience, reflective observation, abstract conceptualization and active experimentation), perceived classroom goals structure (structure goals of mastery, performance-approach and avoidance-approach) and spiritual intelligence with academic achievement in order to achieve Modern classroom management. The statistical population includes students of English language, elementary education, and family study of Islamic Azad University, Mashhad Branch. 180 students (117 girls and 63 boys) were selected using stratified random sampling. All of them completed the learning style questionnaire (Kolb, 1985), perceived classroom goals structure questionnaire (Midgley et al. 1998), and the spiritual intelligence questionnaires (Abdollahzadeh et al, 1388). The findings showed a positive and significant relationship between reflective observation, abstract conceptualization, mastery structure goal and spiritual intelligence with academic achievement, but negative relationship between concrete experience and academic achievement. Abstract conceptualization, concrete experience and spiritual intelligence in one predicted model predicted 26 percent of variance of academic achievement. Moreover, the contribution of abstract conceptualization to predict academic achievement was more than other variables. Therefore, to manage the classroom more effectively and to enhance academic achievement, the first step is teaching abstract conceptualization, then teaching concrete experience, and finally emphasizing spiritual intelligence of student.
    Keywords: learning styles, perceived classroom goals structure, spiritual intelligence, academic achievement, modern management
  • Page 118
    The present study investigates the relationship between organizational intelligence and organizational commitment of teachers in Mashhad high schools. The method research is descriptive and Correlational. The statistical population consists of male and female high school teachers and the sample size is 242. Multi-stage cluster sampling method .To collect the data, the two questionnaires selected through Albrecht's organizational intelligence and Alen and Meyer's organizational commitment were used. The validity of the questionnaires was verified and their reliability was estimate by 94% and 77% through Cronbach test. Pearson correlation, one-way ANOVA, and structural equation model were used for data analysis. The results indicate that there is a significant and positive relationship between organizational intelligence and organizational commitment. Also, there is a positive relationship between different dimensions of organizational intelligence (strategic vision, belief in a common destiny, the desire to change employee performance, employee spirit, unity and agreement indices, knowledge and attitudes of managers) with respect to employee's performance.
    Keywords: organizational intelligence, organizational commitment, emotional commitment, continuous commitment, normative commitment